Pokrzywa: przyjaciel czy wróg

Każdy z nas niejednokrotnie miał wątpliwą przyjemność dotknięcia pokrzywy i przykrych tego konsekwencji. Jest to więc bardzo znienawidzona przez wielu roślina i kojarząca się raczej z nieprzyjemnym chwastem niż rośliną, która miałaby w czymkolwiek pomóc. Tymczasem pokrzywa nie jest tak zła, na jaką wygląda. Po pierwsze może być zupełnie smacznym przysmakiem. Wiele osób poleca i bardzo chwali zupę z pokrzyw. Z wyglądu i smaku przypomina lekko szczawiową, jest jednak podobno o wiele lepsza. Można ją zjeść z jajkiem lub grzankami. Pokrzywę można również przyrządzić tak jak szpinak i wykorzystywać w tych samych, co szpinak potrawach, na przykład jako farsz. Niektórzy smakosze pokrzywy robią również z tej niepozornej rośliny nalewkę, ta z kolei prócz właściwości smakowych i procentowych, ma również właściwości lecznicze. Podobno pokrzywy posiadają właśnie takie właściwości i pomagają w medycynie tradycyjnej leczyć niektóre schorzenia. Warto zatem spojrzeć na chwasty w naszym ogrodzie pod innym, nieco bardziej przychylnym kątem.

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)